Tag der er algebehandlet

Algebehandling af tag

Alle tage får alger. De opstår hyppigst på tage, der vender mod nord, står i skygge af et stort træ eller på tage, hvis vinkel ikke er så spids. Disse alger er ikke godt for dit tag, så du bør sørge for, at få taget renset og behandlet.

Hvorfor kommer der alger?

Alger er en plantevækst, der gerne sætter sig på overflader, der er udenfor. Og det må man jo sige, at et tag på et hus eller et skur er. De har bedst vækstbetingelser på steder, hvor de kan holde på fugten. Så sidder de der på taget og hygger sig og spreder sig stille og roligt. Og en ”skønne” dag har du pludselig ret mange alger på taget.

Der findes flere forskellige arter af alger, og flere af dem slår sig gerne ned på det samme tag.

Hvorfor skal de fjernes?

Der er ikke meget positivt at sige om alger på et tag. Nogen synes måske, at de er hyggelige og dekorative at se på, men det er nok de færreste af dem, der er husejere.

Algerne i sig selv gør nu ingen skade, men det kan skade underlaget, de gror på, at de holder på fugten. Konstant fugt er ikke godt for et hus – og heller ikke for et tag.

Hvilke skader kan ske?

Selve tagmaterialet bryder sig ikke om at stå i vand over en længere periode. Det kan blive porøst og smuldre.

Er der fugt på taget, når det bliver frost, kan frosten gøre skade på taget i form af sprængninger.

Algerne virker nærmest som en svamp, og fugten kan trænge ned i tagkonstruktionen og endda helt ind på loftet. Vand kan gøre ret stor skade, når det siver ind på steder, hvor det ikke skal være.

Får du renset taget for alger og givet det en algebehandling, vil du kunne forlænge tagets levetid betragteligt.

Hvordan renses det?

Der renses med et specielt algefjerningsmiddel. Det bør naturligvis helst være et, der er miljørigtigt. Når midlet er fordelt over det angrebet sted, skal det tørre op. Det tager noget tid. Derefter bliver taget spulet grundigt.

Der findes også et skum-middel, der blot skal blive siddende på algerne, og så sørger vind og vejr for, at det bliver rent.

Nogel alger forsvinder relativt hurtigt, andre er meget længe om at forføje sig.

Efterfølgende bør taget have en grundig omgang algebehandling, som gør det vanskeligere for algerne at slå sig ned på taget.

Kan man gøre det selv?

Det kommer selvfølgelig an på, hvem man er. Og også på, hvilken form for tag algerne sidder på.

Man kan gøre det selv, hvis man har mod på det. Her bør du nok alliere dig med en ekspert på området, inden du kaster dig ud i det første gang. Har du ikke lige sådan en ved hånden, så spørg i byggemarkedet eller onkel Google.

I hvert fald bør du sætte sig grundigt ind i proceduren og læse grundigt, hvad der står på brugsanvisningen til det middel, du bruger.

Mindst lige så vigtigt er det, at du tager dine sikkerhedsmæssige forholdsregler. Det gælder både i forhold til rensemidlet og i forhold til, hvordan du vil nå op på taget.

Den professionelle løsning

At algebehandle et helt tag eller dele af det er nok en lidt for stor mundfuld for de fleste husejere. Dertil kommer, at man kan have en vis usikkerhed i forhold til, om man nu får gjort det på den rigtige måde.

Så er det jo godt, at der findes dygtige fagfolk, der har specialiseret sig i netop den opgave.

Hyr dem til at komme og befri dig for alger på taget. Derefter behøver du ikke spekulere mere på det – bortset fra at invitere dem igen om et par år.