Bil kørsel

Spar på bremserne med din kørsel

Bremserne på din bil slides ned. Vind og vejr påvirker din bils stand og både vinterens vejsalt og skidt og snavs sætter sig fast i karrosseri og undervogn. Det er uundgåeligt. Det betyder rustdannelse, og en gang imellem et nødvendigt og tiltrængt besøg til et autoværksted. Men det er ikke kun årstidernes skiften og det ustadige vejr, der påvirker din bil og bremsernes slid. Dit eget kørselsmønster og din brug af bilen, har stor betydning for dine bremsers levetid. Jo mere du kører, jo mere slides de ned. Og det siger sig selv, at lige præcis bremserne er noget nær det vigtigste at vedligeholde på bilen. De skal virke. Hver gang. Derfor kan du lige så godt tænke over, hvordan de bruger dem, mens du kører.

Så hvis du både vil undgå bremsesvigt i fremtiden og alt for hyppige besøg til værkstedet så læs med her.

Sænk farten i god tid

Jo oftere og jo hårdere du bremser, jo mere slider du på bremserne. Slip derfor speederen i god tid og lade farten aftage naturligt, så du slipper for at foretage for mange hårde opbremsninger. Kører du på motorvejen, kan du sænke farten ved at sætte bilen i frigear, så du ikke skal bremse hurtigt ned, inden du kører fra.

Du kan også sænke farten i god tid ved at geare ned og på den måde lade farten aftage ved at udnytte motorbremsen. Med en motornedbremsning foretager du en naturlig nedbremsning frem for at lægge belastning på bremseklodserne.

Kend ruten

Det næste råd lægger sig op af det første. Kører du de samme ruter i igen og igen, og kender du dem efterhånden ud og ind, kan du udnytte det til din og dine bremsers fordel. Hvis du ved, at et lyskryds er forude, kan du sænke farten tidligere eller trykke let på fodbremsen et stykke tid før, og endnu engang slippe for mange hårde og uventede opremsninger, der slider på bremseklodser og bremseskiver. Det kan altså være en fordel at kende sin rute og generelt huske at være en smule forudseende og opmærksom på vejens forløb. Dette gælder særligt ved bykørsel, hvor du normalvis vil foretage flere og hyppigere opbremsninger.

Ryd op i bilen

Jo tungere din bil er, jo større belastning er der på bremserne. Et meget simpelt råd er ganske enkelt at rydde ud i bilen. Har du haft lidt for travlt efter sommerens bilferie, og er bilen stadig fyldt med ungernes legetøj og strandudstyr? Eller lader du golfudstyr eller andet fritidsgear ligge i bilen? Det er muligvis praktisk at lade visse ting ligge i bilen, så de er lige ved hånden, når du skal bruge dem, men det er et simpelt faktum, at en tung bil slider mere på bremserne, end hvis du husker at rydde op efter udflugter og fritidsaktiviteter. Særligt bremseskiverne er ikke begejstrede for den ekstra vægt, så undgå så vidt muligt at bruge bilen til opbevaring.

Brems hårdt for at undgå slid

Det kan lyde ulogisk og en kende modstridende, at du skal bremse hårdt op, når vi lige har fortalt dig, at det netop forårsager slid. Men der er visse fordele ved at foretage kontrollerede, hårde opbremsninger. Ganske vist ikke for tit, men en gang imellem. Det kan især være gavnligt hvis bilen har stået ubrugt et stykke tid. Man kan nemlig til en vis grænse rengøre bremserne ved hårde opbremsninger. Når bremseklodsen presses hårdt mod skiven løsnes rust og snavs, og på den måde kan en kontrolleret hård opbremsning også bevirke slid. Du skal selvfølgelig kun gøre det på steder, hvor det ikke er til gene for andre i trafikken. Gør det eksempelvis på en tom parkeringsplads, eller næste gang du holder for rødt uden bagvedkørende.

Vedligehold dine bremser med en udluftning

Selvom du kan spare på dine bremsers slid ved at justere din kørestil, slipper du ikke for at sende bilen til regelmæssige service- og bremseeftersyn. Udover at være opmærksom på din kørsel, er det mindst lige så vigtigt at være opmærksom på, om du mærker ændringer, når du bremser. Begynder din bil pludselig at trække til siden, når du bremser, eller kan du trykke bremsepedalen helt i bund, så er der noget der tyder på, at du skal have udluftet dine bremser. Slidte bremser og for lidt bremsevæske kan nemlig give luft systemet. En udluftning af din bils bremser kan derfor spare dig for mange ubehagelige situationer, og skal helst være en naturlig del af dine bremsers vedligeholdelse. Har bremseslangen eksempelvis været fjernet, kan du se at standen på bremsevæsken er lav, eller er bremsekaliberen for nyligt blevet skilt ad ved en rensning, skal du muligvis har udluftet bremserne. Hos Autobutler.dk kan du indhente tre uforpligtende tilbud på udluftning af bremser fra autoriserede værksteder i dit lokalområde.